veikko72vv

Turhanpäiväinen kilpaurheilu

"Suomi on valovuoden naapurimaita jäljessä – olympiapomot myöntävät karun totuuden: Norjassa urheilun arvostus on ihan eri tasolla".

Näin YLE otsikoi uutisessaan. Miksi muka kilpaurheilu on niin helkkarin tärkeää, että siihen pitää uhrata valtakunnan kaikki rahat ja tavarat. Tällainen kilpaurheilu on vain tyhjänpäiväistä leikkipeliä, jonka piirissä käytetään kaikkia mahdollisia temppuja doupingiin asti "voiton" varmistamiseksi.

Joissakin maissa kuten Espanjassa jalkapalloilu on oikein teollisuutta ja ns. "tähdet" ansaitsevat tähtitieteellisiä palkkioita tyhjänpäiväisellä pallon potkinnalla, josta ei jää mitään konkreettista jäljelle.

Kilpaurheilusta ei ole millekkään kansakunnalle mitään konkreettista hyötyä. Tosin se on harmitonta ajanvietettä sitä hömppää katsoville.

"Panostetaan siihen yhteiskunnan varoja ja yritetään saada yrityselämä mahdollisimman laajasti siihen mukaan, Ritakallio linjasi". Olisi tuhat kertaa tärkeämpää panosta nuorten koulutukseen ja kuntoliikuntaan, joka on jokaiselle ihmiselle tärkeää, ei kilpaurheilu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sairaat jätetään hoidotta, ja pitäisi sitten urheiluviihdettä tukea valtion rahoista...o tempora, o mores!

Muuten olen sitä mieltä, että tiettyjen uskontojenkin tukeminen pitäisi lopettaa valtion rahoista. Siitä se Rooman tuhkokin alkoi, kun alettiin kansalle kustantaa gladiaattoriviihdettä...jokainen maksakoon gladiaattorinsa ja pappinsa omista varoistaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Aivan samaa mieltä, uskonto ja kilpaurheilu eivät kuulu yhteiskunnan kustannettaviin kohteisiin.
Sitä vastoin todellinen kuntourheilu, siihen yhteiskunnan pitäisi panostaa; koululiikunta ja sen ohessa mm hiihto. Kouluihin lisää urheilutunteja pallopeleineen, yms.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Huippu-urheilu on narsismia pahimmasta päästä. Taiteilijan taideteokset jäävät jälkipolville, urheilija ei jätä mitään.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Peukutin kovasti eka kommenttiasi, mutta nyt täytyy vähän veivata.
Pitää ehdottomasti erottaa urheilu ja huippu-urheilu. uippu-urheilu voidaan jakaa muutamaan kastiin, kuten myös urheilu.

Urheilija ja urheilu jättää jälkipolville jotakin, mitä taidekin on aikojen myötä tarvinnut. Enkä tarkoita pelkästään niitä mitalien ja palkintojen suunnittelua, vaan lisäksi periytyvää liikunnanharrastusta. Urheilu sosiaalistaa nuoria ja myös iäkkäämpiä. Kisailu kasvattaa ihmistä ihmistä kohtaamaan onnistumisia ja myös niitä elämän tappioasioita.

Huippu-urheilukin saattaa olla tarpeellinen elementti. Suomessa saattaisi parhaimmin toimia yritysmuotoiset lajipoolit. Esimerkiksi ryhmä urheilijoita perustaa yhtymän, jonka tavoitteena on tuottaa elanto niille, jotka ovat yhtiöosuutensa lunastaneet. Ilmeisesti mukana valmennus, ja kaikki urheilijan tukitarpeet. Käytännössä se on täysin mahdollista, mutta muutos kylläkin koskee koko suomen huippuurheilujärjestelmää ja hyvä niin.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Olen kääntymässä mielipiteeltäni samoille linjoille, eli tuo järjetön kilpaurheilun palvominen alkaa saada suorastaan megalomaanisia piirteitä. Nytkin YLEn tarjonnasta taisi miltei puolet olla erilaisia hyppimisiä ja hikilautojen läpsyttelyä parisen viikkoa.

Ja muutenkin YLEn "uutistarjonnasta" suhteeton osuus on annettu urheilulle, se tuntuu ohittavan miltei minkä tahansa muun uutisaiheen, siis ilman olympialaisiakin. Olenkin monta kertaa miettinyt pienessä mielessäni, että jos urheilu ja väkivaltasarjat + saippuaoopperat poistettaisiin YLEmme tarjonnasta, niin mitä jäisi jäljelle.

Mikäli tuo summa mikä laitetaan kilpaurheilun alttarille omistettaisiin liikunnan tukemiseen, niin siitä hyötyisivät kaikki, ehkä pitkässä juoksussa se kilpaurheilukin.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

YLE:llä on tehty täydellinen virhearvio tarjoilemalla oletetuille perussuomalaisille perussuomalaista ohjelmaa. Toivotaan uuden pääjohtajan palauttavan ennen arvostamani laitoksen takaisin kunnian poluille.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Vuosia olen ihmetellyt YLE:n uutisia. Siellähän on oma palsta; urheilu, kuitenkin uutisotsikoista lähes puolet koskee urheilua; miksiköhän?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

"Vuosia olen ihmetellyt YLE:n uutisia."

Minä ihmettelin ja päivittelin eilen sitä "uutistarjontaa", jälleen kerran. Tuli istuttua koneen (tieto-) vieressä miltei koko päivä ja seurattua oikeastaan kaikki uutislähetykset. Samat aiheet toistuivat joka ainoassa lähetyksessä, ja vielä samoin tekstein ja kuvin. Olisiko sittenkin ollut parempi, että olympialaiset olisivat jatkuneet, olisi ollut ehkä "uutta" uutisoitavaa joka lähetykseen...

ps. Eikä niistäkään uutisista joita toistettiin kerrasta toiseen monikaan tai oikeastaan yksikään ollut sanan varsinaisessa merkityksessä uutinen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuin omista blogeistani ....

Kalevi Heinilä:

"Olen luonnehtinut nykypäivän huippu-urheilua ”maailman suurimmaksi pieneksi asiaksi”. Urheiluviihteen merkittävyys yleisön viihteenä ja itse urheilusuorituksen jonninjoutavuus konkretisoituvat sattuvasti Yleisradion uutisissa, joissa uutiskynnyksen ylittävät jopa jääkiekkoilijoiden ”syöttöpisteet” kaukaisissa NHL:n kaukaloissa."

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheilu/21812...

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Niitä tarvitaan siksi, että kansa kaipaa leipää ja sirkushuvejä. Jos ne sirkushuvit viedään pois, niin ei sitä leipääkään kohta kukaan enää halua syödä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Panem et circenses, sanottiin Roomassa. Luulisi kuitenkin, että leipä maistuu, kun tulee nälkä?

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Niinhän sitä luulisi joo, mutta ei sitä läpi elämän jaksa pelkkää leipää mutustaa, täytyy saada hengen ravintoa myös :)

Mielestäni urheilu on siihen ihan hyvä vaihtoehto, niin kuin on toki moni muukin.

Juha Hämäläinen

Liikunta on hyväksi kenelle vain. Mutta äärimmilleen viedyn ja vammauttavan kilpaurheilun harrastaminen ja katsominen ei. Olen kilpaurheilun suhteen suvaitsematon kuten penkkiurheilijat ovat suvaitsemattomia kilpaurheilun pilkkaajille.

Tasapeli 1-1.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Olisi tuhat kertaa tärkeämpää panosta nuorten koulutukseen ja kuntoliikuntaan, joka on jokaiselle ihmiselle tärkeää, ei kilpaurheilu."

Juuri näin on asia. Huippu- ja kilpaurheilu on saanut aivan kohtuuttomat mitttasuhteet Suomessa ja sen mediassa. Kun siitä puhutaan ja kirjoitetaan yhä laajemmin, kuvitellaan sen olevan tärkeää.

Onhan se kutakuinkin harmitonta - ellei oteta huomioon sen herättämää kansallista uhoaomista - mutta ei siihen uhrattujen varojen arvoista.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kuten olen maininnut kohdassa 18, on eroteltava huippu-urheilu ja kuntourheilu / liikunta toisistaan.

Ihmisen pitää liikkua, leikkiä ja kisailla kokoikäisesti. Se kolmiyhteys valmistelee ihmistä elämään muiden kanssa ja kestämään elämisen vaadekäyrällä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Miksi muka kilpaurheilu on niin helkkarin tärkeää, että siihen pitää uhrata valtakunnan kaikki rahat ja tavarat."

No, pieni liioittelu sallitaan, mutta ei yletön.

Oma kokemukseni on (9 päivän "korkeanpaikan leiri" akselilla Ikaalinen-Vatula-Jämi):
En tarvitse kuntoiluuni, sitä voidaan kutsua kuntourheiluksi, paljon mitään: noin 9 v. vanhat sukset pelaavat, samoin sauvat. Vähän jo vanhaksi käynyttä purkkivoidetta pohjaan, kun muistan: "harjoitusvaikutus on sitä kovempi, mitä huonompi luisto!"

Muutaman kilometrin ajomatka ei paljon bensiiniä vie, eikä maksa. Kaikki muu onkin sitten "kotiinpäin".

Mutta:
kilpaurheilu se vastaa maksaa, ja erityisesti huippu-urheilu. Kokemusta lähipiiristä SM- ja maaottelutasolta. Se vain on otettava niin, että kustannuksia tulee, ja yhteisiä ponnisteluja kustannusten kattamiseksi ja ovien avaamiseksi.

En pidä itseäni urheiluhulluna, mutta seuraan sitä virkistäytyneenä ja jollain tavoin "rutiineista nyrjähtäneenä", ja tykkään tästä viimeksimainitustakin.

Eli olen lievästi mutta peruuttamattomasti hieman eri mieltä kanssasi, kaimani.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#11.

PS.
eikä näkemykseeni sinänsä vaikuta se, että tuttu henkilö, rouva Pärmäkoski, joka toi puolet Suomen mitaleista, on samasta pitäjästä ja varsin tuttu, - joskaan sillä ei ole myöskään mitenkään urheiluviehtymystä laimentavaa vaikutusta..

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Sama ajatus, vähän eri sanoin.
http://jukka-konttinen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urh...

Tavallisille kansalaisille on varattu pelkkä passiivisen kuluttajan ja katsojan, ts. rahoittajan rooli. Siten saamme esim. Tampereen ahtaaseen ydinkeskustaan uusimman urheilupyhätön, ns. Kummola-hallin, "maksoi mitä maksoi". Juhlapuheissa huippu-urheilu on olevinaan kiinnostunut kansalaisten liikunnallisuudesta. SAmalla kun kansa tutkitusti lihoo ja laiskistuu.

Rahallinen hyöty menee urheilubisnekselle ja harvalukuiselle eliittiporukalle, hyvä veli-kerholle. Varsin arveluttavaa on myös urheilun ja isänmaallisuuden kytkös, josta hyötyy vain urheilubisnes.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Olisi tuhat kertaa tärkeämpää panosta nuorten koulutukseen ja kuntoliikuntaan, joka on jokaiselle ihmiselle tärkeää, ei kilpaurheilu."

- Presidentti Niinistö totesi kisajoukkueelle onnittelupuheessaan, että viikonloppuna Oittaalla hiihtäneet kasvuikäiset lapset olivat inspiroituneet nimenomaan Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken urheilumenestyksestä. Huippu-urheilussa pärjääminen edistää siten kuntoliikuntaa ja kansanterveyttä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tutkimus: Liika kilpailu koululiikunnassa ja urheiluseuroissa saa nuoret lopettamaan liikkumisen

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #17

Ei se ole liikunnan, eikä kuntourheilun vika. Vika on koulujärjestelmässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #17

Sunnuntaihiihtäjät Oittaalla eivät edusta koululiikuntaa tai urheiluseuroja.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kerrassaan upeaa tämä Laurin periaatteellsuus ja suoraviivaisuus, ehdottomuus kuin kerrassaan omalla alueellaan on Pentti Linkolalla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Propagandistista toiveajattelua. Mitalien innostava vaikutus on hetkellinen ja käytännössä mitätön, jos ajatellaan koko Suomen kansaa. Joka lihoo ja terveys heikentyy, tutkitusti.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eihän se ole kuin ihmisestä itsestään kiinni. Ei normaaliin kuntoliikuntaan valtion verorahoja tai sponsoreita tarvita. Kansankuntoilu ja huippu-urheilu eivät ole toisiaan poissulkevia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #22

Pointti oli se, mitä Niinistö totesi Niskaselle onnittelupuheissaan, että tämän seurauksena saadaan ladulle uusia "pikku-Iivoja". Ehkä jokunen saadaankin, mutta kansanterveyden ts. liikuntaharrastuksen muutokseen positiiviseen suuntaan sillä ei ole merkitystä.

Mutta tämäntyyppisen haaveilun ja toiveajattelun varaan huippu-urheilun asema ja sen rahoitus paljolti perustuu.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Täytyy ihmetellä tälläkin kertaa median kisoille suomaa suurta huomiota.
Nettilehdet pullistelivat kisauutisia, ja lähes olemattomasta kommentoinnista päätellen uutiset kiinnostivat vain harvoja.

Huippu-urheilun ja median kesken on aina ollut jonkinlainen hyvävelimafia ja keskinäinen riippuvuus.
Ammoin ampumahiihdon MM-kisojen alla Valkovenäjällä suomalaisporukka huomasi suomalaiset urheilijat tuhdissa kännissä hotellissa.
Niinpä sitten huutelivat kisoissa tyyliin "onko krapula" "pitikö kännätä niin paljon" yms. kun menestys oli heikko.
Lehdistökatsomon vieressä kun olivat, niin päätyivät iltapäivälehtien lööppeihin, jotka kirkuivat "suomalaisten törkeää käytöstä MM-kisoissa" mutta urheilijoiden känneistä ei sanaakaan.

Sekin on merkillepantavaa, että mediassa ei ole ollut ainoatakaan analyysia olympiakisojen nykyisestä doping-luonteesta. Ilmeisesti doping on jo hyväksytty?
Viite:
https://yle.fi/urheilu/3-10062989

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Taiteesta ei ole millekkään kansakunnalle mitään konkreettista hyötyä. Tosin se on harmitonta ajanvietettä sitä hömppää katsoville.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Uskomatonta asiantuntematonta roskaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Niin. En minä oikeasti olekaan tuota mieltä, mutta, jos pitää kilpaurheilua tarpeettomana hömppänä, niin yhtälailla sama koskee taidettakin.

Jos olet asiasta erimieltä, niin varmasti pystyt sen jotenkin perustelemaankin, sen sijaan, että lauot tuollaista mitäänsanomatonta roskaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #30

Jaa. Mitäs sitten on kusijäljet lumessa tai verta ja spermaa tehosekoittimessa?

Mutta hei kukin tyylillään. Minä katson urheilua mielelläni. Sinä voit tuijottaa kusiveripaska-taidetta ihan rauhassa. En silti sinuna hirveästi pullisteli urheilusta mitään, kun et siitä mitään ymmärrä.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Niimpä.Ihmiskuntaahan on vaivannut tuollainen "tarpeeton typeryys" aina siitä alkaen kuin asuttiin luolissa.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Olen ärettömän iloinen huomatessani että Suomessa löytyy paljon fiksuja ihmisiä jotka ymmärtävät että huippu-urheilua ei tarvita, ei ainakaan valtion tukemana eikä valtion nimissä. Suomen jääkiekkomaajoukkueenkin nimi pitäisi muuttaa ja irrottaa siitä tämä nationalistinen tunnus.

Kun nykyään on muotia nämä kansalaisaloitteet pitäiskikö sellainen tehdä tästäkin aiheesta?

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Antiikin Rooma tarjosi kansalaisilleen leipää ja sirkushuveja. Niin tekee myös moderni Suomi.
Tarkoitus on pitää kansan mielenkiinto jossain muussa kuin päättäjien tekemisissä - tai vaikka huonossa ostovoimassa ja valtavan kalliissa asumisessa: Joka on juuri siksi kallista, kun valtio sitä tukee: Velkaa lisää vuosittain miljardikaupalla ottamalla ja lisää rakentamalla - "talouselvytystä"...

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Niin... voitaisiin kilpa- ja huippu-urheilu kai lopettaa, mutta silti olisi mukavaa, jos sulkapallo, kolmiloikka, syöksylasku ja ehkä tenniskin säilytettäisiin, sillä niissä lajeissa maailman huippujen suorituksia on niin hienoa katsella. Vaikka joku voi tietysti pitää niitäkin hömppänä.

Kuntoliikunta on joka tapauksessa ehdottoman tärkeää. Olisi hyvä, jos nuoretkin tajuaisivat sen ja lähtisivät tietokonepelien äärestä ulos liikkumaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Liikunta on välttämätön ihmisten terveydelle sanotaan lääketieteellisissä tutkimuksissa. Urheilun panettelu on mielestäni vain kateellisten panettelua eli rationalisoiva selitysmalla: "happamia", sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Urheilulla on iso kansallinen tai poliittinen imagomerkitys kansainvälisestikin katsoen taikka eri viiteryhmien kannattajien kesken. "Me voitettiin!" Hävinneet selittelevät "voiteluvirheitään" jne. Politiikkakin on eräänlaista kilpaurheilua johtoasemista, kunniasta, määräysvallasta ja mammonasta. Elämä on kilpailua reviireistäkin.

Dopingurheilu ja muut laittomat ja epärehelliset poppakonstit on irvikuvia fair play-urheilusta. - Ihmisellä on luonnostaan kilpailuvietti monessa suhteessa. Sota on pahin kilpailumuoto mihin ihminen - homo sapiens- pystyy.

Nykyään muodissa oleva darvinismikin opettaa, että vahvin voittaa ja heikot sortuu maailmassa ja elon tiellä. - Onko se oikein, on taas eettis-moraalis-filosofinen kysymys? Tasa-arvoisia emme ole koskaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kilpaurheilu <> huippu-urheilu <> kuntourheilu <> nuorisourheilu

PENKKIURHEILURIIPPUVUUS

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Urheilu on tosi raakaa kun ei tule menestystä. Voiton hetkellä heilutaan takki auki kunnes tulee tappion hetki.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kilpaurheilu on myös suurta liiketoimintaa ja bisneksen tekoa ammattitasolla. Otetaan esimerkkeinä jalkapallo, jääkiekko, koripallo, tennis ja golfin peluu. Samoin olympialaiset ja Mömmönkisat niin kesä-kuin talvilajeissakin. Iso raha liikkuu urheilun ympärillä. Kuka satsaa mihinkin. Se on ihmisten ja kansojenkin yhteinen oikeus.

Kukas se sanoikaan , että ihminen on homo ludens? Ihminen tarvitsee työn ja leivän lisäksi ajankulua, harrastuksia, huveja, pelejä, viihdettä, tiedettä ja taidetta, teatteria ja showta ja muita kulttuurinautintomuotoja. Kuka mitäkin...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Homo_Ludens

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Urheilu on leikkiä. Lasten kuuluu leikkiä. Antakaamme lapsenmielisten aikuistenkin leikkiä rauhassa. Kyllä he vähitellen lopettavat joskus 35 vuoden iän maissa.

Mutta valvokaamme tarkkaan, mitä ikämiehet puuhailevat olympiakomiteassa ja muualla tämän leikin varjolla. Siellä pyörii huikeasti rahaa, joka ei totta tosiaan valu reilusti oikeisiin taskuihin.

Tässä on meikämiehen mietteitä samasta aihepiiristä:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251286...

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ei sitten yhtään ole leikkiä. USKOMATON VÄITE.

Wood ja Attfield (1996) ovat määritelleet leikkiä Hujalan (2002) mukaan seuraavasti:

Leikki esittää todellisuutta symbolisesti, mielikuvituksellisesti, leikisti.
Leikki edellyttää leikkijöiden omaehtoista ja aktiivista sitoutumista siihen.
Leikkiä ylläpitää lapsen oma sisäinen motivaatio ja toiminnan synnyttämä mielihyvä.
Leikki on yhteydessä lapsen omiin kokemuksiin.
Lapset leikkivät heille ennestään tutuilla esineillä ja asioilla tai sellaisilla uusilla asioilla, joihin he ovat juuri tutustumassa ja joista he haluavat ottaa selvää.
Leikin säännöt ovat leikkijöiden itse luomia - leikin sisäiset säännöt eivät tule leikin ulkopuolelta.
Wiki

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Huippu-urheilulla on melkoinen työllistävä vaikutus. Tarvitaan suuret määrät johtajia, toimistotyön tekijöitä, hierojia, valmentajia, lääkäreitä, suksenvoitelijoiita ja testaajia, agentteja, YLEn asiantuntijoita ym henkilökuntaa, urheilutoimittajia, kirjailijoita kirjoittamaan elämänkertoja, doping aineiden kehittäjiä, doping testausorganisaatioita, olympiakomiteoita, psykologeja ja ties vaikka mitä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Totta sekin.
Suuren joukon työllistymisen lopputuote on mielikuvia, senttejä ja sekunnin murto-osia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Toimituksen poiminnat